« afbeelding 1 van 1 »
 
woensdag 30 oktober 2019

Statushouders op excursie in een tuinbouwkas

‘Nieuwe’ Nederlanders uit Eritrea, Syrië, Turkije en Koerdistan hebben onlangs de tuinbouwkassen in Bergerden/Bemmel bezocht. Zo hebben zij kennis gemaakt met de tuinbouw en de arbeidsmogelijkheden die hier liggen. Op 19 november a.s. wordt in Elst een avondbijeenkomst georganiseerd over wat nieuwe Nederlanders kunnen betekenen voor de tuinbouw.


 

Met veel interesse bezocht een groep van ruim 10 nieuwe Nederlanders uit Eritrea, Syrië, Turkije en Koerdistan de tuinbouwkassen in Bergerden/Bemmel. Natuurlijk niet alleen om te kijken wat voor mooie planten er gekweekt worden, maar zeker ook om te kijken of er werkgelegenheidsmodelijkheden liggen. Als snel bleek dat deze nieuwe Nederlanders geen goed beeld hebben van hoe het werk er in een moderne tuinbouwkas uit ziet. Glenn Langelaan en Pim Rikken namen ruim de tijd om te vertellen over hun bedrijf en de dagelijkse werkzaamheden.


 

Kijkje in de kas

Samen met het Werkgevers Servicepunt Midden-Gelderland en WerkBedrijf Rijk van Nijmegen organiseerde het Glastuinbouwpact Arnhem-Nijmegen dit werkbezoek aan de tuinbouw. De nieuwe Nederlanders mochten uitgebreid rondkijken, vragen stellen en natuurlijk kort aan de slag. De ‘delegatie’ uit Koerdistan ging aan de slag met het inpakken van Anthuriums terwijl de Eritreeërs met name een kijkje gingen nemen bij het vullen van de potjes en stekken. Al snel bleek wie groene vingers had en waar de interesses op een ander vlak lagen.

 

Tijdens het bezoek werden al de eerste afspraken voor een proefdagje meelopen in de kas gemaakt. Dat biedt zowel kansen voor tuinbouwondernemers die op zoek zijn naar gemotiveerde werknemers als ook kansen voor statushouders die op zoek zijn naar een mooie baan en een zinvolle invulling van hun verblijf in Nederland.


 

Bijeenkomst ‘Extra handjes in de kas’

De komende periode gaat Glastuinbouwpact Arnhem-Nijmegen met het Werkgevers Servicepunt en WerkBedrijf Rijk van Nijmegen aan de slag om te kijken of er meer mogelijkheden zijn om nieuwe Nederlanders in de tuinbouw in te laten stromen. Daarnaast wordt er op 19 november om 20.00 uur een avond over het thema ‘Extra handjes in de kas’gehouden. Dan zijn we te gast bij de Rabobank in Elst (Industrieweg Oost 16 te Elst) en zal Sjaak van de Tak van Glastuinbouw Nederland aanwezig zijn om de initiatieven vanuit deze tuindersorganisatie toe te lichten. Werkgevers Servicepunt Midden-Gelderland en WerkBedrijf Rijk van Nijmegen zullen vertellen wat zij voor de tuinbouwsector kunnen betekenen.

 

 

 

 

 

  
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA