02-06-2011  |  Hergebruik vezelrijke resten in voedingsproducten


Zes bedrijven in de voedselveredeling gaan vezelrijke resten uit de verwerkende AGF-industrie (aardappel, groenten, fruit) gebruiken als basis voor bestaande en nieuw te ontwikkelen gezonde voedingsproducten. Zij doen dit onder leiding van het bedrijf TOP B.V. uit Wageningen.

Voor de ontwikkelfase ontvangt het consortium bedrijven een bedrag van circa 560.000 euro van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de provincie Gelderland.

Nieuwe methode
Tot nu toe eindigden vezelrijke voedselresten als afval of werden ze als basis voor veevoer gebruikt. De bedrijven ontwikkelen gezamenlijk een nieuwe manier om vezelrijke voedselresten op te werken en te conserveren. Verder wordt onderzocht hoe deze opgewerkte voedselresten (vitamines en mineralen) gebruikt kunnen worden als vezelrijk halffabricaat of grondstof voor heel andere voedingsproducten, zoals brood, pasta, cornflakes, vleesvervangers en groente- en fruitsappen.

Gezondheid 
Het mes snijdt aan twee kanten. Vezelrijke resten zijn opnieuw te gebruiken als waardevolle grondstof. Vezels, vitamines en mineralen in de voeding zijn belangrijk voor de gezondheid van mensen. Bovendien zijn de afgelopen jaren de kosten voor het verwerken en afvoeren van afval sterk gestegen. Op deze manier worden reststromen zo eco-efficiƫnt mogelijk benut. Vanuit verschillende kennis- en toepassingsgebieden wordt in dit project samengewerkt.

bron: www.gelderland.nl


 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA