30-09-2012  |  Studenten ondersteunen mkb in food & agro


Met een frisse blik, een gezonde dosis kennis en vol enthousiasme staan MBO-, HBO- en universitair studenten (meer dan 30.000) uit de regio Food Valley klaar om aan de slag te gaan met resultaatgerichte opdrachten voor het mkb in de Betuwse Bloem. Het Kennisportaal, gelanceerd door de stichting Food Valley, zorgt voor een directe match tussen ondernemer, studenten en onderzoeker(s) in opleiding en begeleidt de opdracht totdat deze is voltooid.

Kennis en vernieuwing zijn fundamenteel voor economische groei en het versterken van de concurrentiepositie. Ondernemers hebben hun innovatieve ideeën hoog op de agenda staan, maar door gebrek aan tijd, mankracht en geld blijft het vaak bij een idee. Tegelijkertijd zoeken onderwijsinstellingen naar nieuwe wegen om studenten al in een vroeg stadium van de opleiding praktijkgericht klaar te stomen voor de markt. Het Kennisportaal biedt ondernemer en onderwijs de mogelijkheid snel met elkaar te schakelen om te bekijken wat de student voor de ondernemer kan betekenen. “Het is vaak verbazend mooi om te zien met wat voor creatieve oplossingen studenten komen. Google, Facebook en TomTom zijn uiteindelijk ook in studentenkamers bedacht. De onbevangenheid van deze nieuwe generatie kan een boost geven aan ontwikkelingen in de Food Valley en daarmee bijdragen aan de ambitie van de regio”, aldus Guido Matthée, projectmanager van het Kennisportaal. 

Studenten nemen allerlei werk uit handen
Studenten worden ingezet bij o.a. haalbaarheidsonderzoek, concept- en productontwikkeling tot analyse van de productsamenstelling en ontwerp prototypen. Daarnaast kunnen zij ondersteuning bieden op het terrein van onder meer R&D, wet- & regelgeving, marktverkenning en het gebruik van social media. 
Soms worden opdrachten uitgevoerd tijdens de reguliere lessen, één bedrijf heeft bijvoorbeeld zijn website door studenten webdesign laten beoordelen in een les, soms gebeurt het in een projectperiode van de opleiding, maar ook worden studenten ingezet tijdens hun stage of afstuderen. 
Daarnaast kunnen studenten ook (betaalde) opdrachten uitvoeren naast hun studie.

Simpele formule
De formule werkt eenvoudig: de ondernemer plaatst een opdracht. Een team van experts van de onderwijsinstellingen zet de opdracht binnen de juiste onderwijsinstelling uit. Deze komt met een concreet voorstel. Na akkoord van de ondernemer voeren de studenten de opdracht onder begeleiding van medewerkers van de onderwijsinstelling uit en koppelen het resultaat terug naar de ondernemer. Midden- en kleinbedrijf krijgt op deze manier de mogelijkheid om de concurrentiepositie te versterken voor relatief weinig geld. 

Inmiddels zijn er voor verschillende bedrijven marketingplannen ontwikkeld, zijn laboratoriumanalyses gedaan, hebben studenten ondersteun verleend bij het doordringen op de Chinese markt. Meer voorbeelden vindt u opwww.foodvalley.nl/kennisportaal

Deze formule is daarom zo mooi, aldus Guido Matthée, omdat het bedrijfsleven nu verbinding kan maken met alle vormen van onderwijs, van mbo tot universitair. 

Meer informatie over het Kennisportaal: Guido Matthée, projectmanager Food Valley Kennisportaal, t (06) 22 204 115


 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA