Nieuwsoverzicht
 
« afbeelding 1 van 1 »
 
vrijdag 18 augustus 2017

Kastanjes slachtoffer van mot en ziekte

Tientallen zo niet honderden bomen dreigen het veld te moeten ruimen in Maas en Waal. Ze worden geteisterd door de kastanjemineermot, de kastanjebloedingsziekte en essentaksterfte.

Bruingele bladeren in de kastanjebomen,  op het Everardusplein in Wijchen, maar ook in de rest van Maas en Waal. Overal lijkt het alsof de kastanjes al diep in de herfst zitten. Schuldige is een klein insect, de kastanjemineermot, die de bomen in gevaar brengt.

Het nachtvlindertje dook eind jaren 90 op in Nederland. De rupsen vreten de bladeren op, waarna deze afsterven. De kastanjes gaan er niet direct aan dood, maar de gezondheid van de aangetaste bomen gaat wel achteruit. Ook worden de kastanjes vatbaar voor ziekten, zoals de kastanjebloedingsziekte. Die ziekte is in de meeste gevallen fataal.

Opgegeven
In Wijchen is 85 procent van de 250 kastanjebomen aangetast door de kastanjemineermot en de kastanjebloedingsziekte. Nadat vorig jaar zestien ziekte kastanjesbomen aan de Kasteellaan moesten worden gekapt, besloot de gemeente te proberen om de tientallen aangetaste kastanjes op het Everardusplein in Wijchen te redden. Met onder meer warmtebehandelingen en extra bemesting. Tot nu toe zonder resultaat. ,,We hebben van alles geprobeerd’’, vertelt Rino Vinke, beheerder openbare ruimte. ,,Maar we zien geen verbetering.’’ Hij vreest dat de 70 à 80 jaar oude kastanjebomen op het Everardusplein zijn opgegeven. 

Ook de gemeente Beuningen, waar vierhonderd kastanjebomen staan, heeft last van de kastanjemineermot en de kastanjebloedingsziekte. Hoeveel bomen zijn aangetast en in welke mate wordt nu onderzocht. Aan de hand daarvan wordt bekeken welke bomen mogelijk moeten worden gerooid en welke kunnen blijven staan. Over zes à zeven weken verwacht de gemeente hier meer over te kunnen zeggen.
 
Essentaksterfte
In West Maas en Waal staan weinig kastanjebomen, maar daar zijn wel grote zorgen over een andere boomsoort, de es. Uit een inspectie vlak voor de zomervakantie blijkt dat het aantal gevallen van essentaksterfte daar boven verwachting is toegenomen. 

,,We hebben hier heel veel essen’’, zegt Masja van Ingen, beleidsmedewerker groenbeheer. ,,En nu blijkt dat er veel meer essen zijn aangetast dan we dachten. Een derde van het bomenbestand is geïnspecteerd en in elk geval 800 essen hebben de ziekte nu. Daar zijn wij flink van geschrokken.’’


Behalve de kastanjebloedingsziekte, is de essentaksterfte in grote delen van Europa een groot probleem. De ziekte wordt veroorzaakt door een uit Azië afkomstige schimmel en is in 2010 voor het eerst in ons land waargenomen. Deze tast bladeren en takken aan waardoor de boom langzaam afsterft. ,,We willen wel terughoudend zijn met kappen’’, zegt Van Ingen. ,,Omdat een boom soms nog kan herstellen. We willen pas kappen als het gevaarlijk wordt.’’

Variatie
Het kan in de komende jaren wel een kaalslag betekenen in delen van West Maas en Waal. ,,Daarom is het belangrijk om gevarieerd bomen terug te planten. Daar zijn we ook al langer mee bezig. Niet meer hele straten met een enkele boomsoort, maar verschillende soorten door elkaar. Daarmee voorkom je kaalslag in de toekomst en mogelijk een infectiehaard.’’

Een woordvoerder van de gemeente Druten kan nog geen duidelijkheid geven over de kastanjes in verband met vakantie van de betrokken medewerkers. Wel laat ze weten dat ook in Druten essentaksterfte toeneemt en de gemeente bezig is met een inventarisatie. Binnen twee maanden worden de resultaten hiervan bekendgemaakt.

Bron: De Gelderlander 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA