« afbeelding 1 van 2 »
 
woensdag 03 april 2019

Werken in de glastuinbouw?

Werken in een tuinbouwbedrijf betekent een dynamische werkomgeving. Volgens teler Glenn Langelaan uit Bemmel is een tuinbouwbedrijf net een voetbalteam. ‘Voor iedere positie heb je iemand nodig met specifieke kwaliteiten.’ Op het bedrijf wordt tijdens Kom in de Kas een speciaal ‘werkplein’ ingericht waar bezoekers in gesprek kunnen met tuinders over werken in de kas. Ook worden vacatures getoond.

Op een regenachtige dag in maart bezoek ik het tuinbouwbedrijf Karma Plants in Bemmel. Buiten staat een gure wind, terwijl het binnen in de kas aangenaam warm is. Er wordt druk gewerkt in de kas. John is bezig met het sorteren van potplanten en controleren van de kwaliteit. Margriet en Angelique zijn bezig om Anthuriums in te pakken en klaar te zetten op een kar om ze naar de veiling te transporteren.

Familiebedrijf
Karma Plants is een echt familiebedrijf dat opgericht is in 2000 door mijn ouders, vertelt Glenn Langelaan. In 2007 zijn hij, zijn broer Maurice en zijn ouders naar het tuinbouwgebied NEXTgarden in Bemmel verhuisd. In 2017 heeft het bedrijf wederom uitgebreid en worden er nu jaarlijks bijna 3 miljoen Anthuriums geteeld. Om dat voor elkaar te krijgen werken er intussen 24 personen bij Karma Plants. Het werk is heel divers. Naast het verzorgen van de Anthuriums zijn er ook mensen aan het werk in de techniek, de logistiek en de marketing.

Glenn stuurt een deel van het bedrijf aan. "Een tuinbouwbedrijf is net als een voetbalteam. Je hebt voor iedere positie iemand nodig met specifieke kwaliteiten. Je hebt niks aan 11 aanvallers. Iedereen heeft hier zijn eigen taken en verantwoordelijkheden. We praten iedere dag over de kwaliteit van onze planten en hoe we die samen kunnen verbeteren. Het doel is Anthuriums leveren voor de ‘Champions League’. Iedere dag zijn we samen trots als er weer enkele vrachtwagens met topkwaliteit Anthuriums op weg naar klanten gaan.

Afwisselend werk
Volgens Glenn is het werk in een tuinbouwbedrijf heel afwisselend. Bij Karma Plants zien ze dan ook dat steeds meer mensen uit andere sectoren in de tuinbouw komen werken. Tegenwoordig hoef je geen ‘groene’ opleiding te hebben gevolgd. Wel moet je passie voor een mooi eindproduct hebben en je moet niet bang zijn om je handen uit de mouwen te steken. Als je van gevarieerd werk houdt en plezier hebt om in een team te werken, dan zit je goed bij Karma Plants!

Bezoek het ‘werkplein’ tijdens Kom in de Kas
Om te laten zien hoe leuk het is om in de tuinbouw te werken, wordt tijdens Kom in de Kas een speciaal ‘werkplein’ ingericht op het bedrijf. Daar zijn de prachtigste potplanten te zien én de mensen die er dagelijks voor zorgen. Bezoekers kunnen direct met een tuinder in gesprek over de mooie kanten van het tuindersvak. Er zijn ook actuele vacatures te zien en wordt informatie gegeven over een opleiding in de tuinbouw.

Het werkplein is in de tuinbouwkas van Harry en Margit Beijer aan de Hydrangea 2
6681 RB Bemmel.

Meer weten over werken in de tuinbouw? Ga dan naar de sites van:

Kasgroeit
KomindeKas
Greenport Arnhem-Nijmegen


 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA