« afbeelding 1 van 1 »
 
Friday 01 May 2020

Regionale aanpak tegen gevolgen van corona

Hoewel veel bomen voor dit seizoen gelukkig al zijn verkocht en geleverd gaat de coronacrisis de komende maanden zeker ook gevolgen hebben voor het Laanboomcluster. Het begint bij de handel en de kwekers, maar ook toeleveranciers, dienstverleners, gemeenten, onderzoek en onderwijs ondervinden momenteel al de gevolgen. De laanboomteelt is vooral geconcentreerd in de Betuwe. Een krachtige regionale aanpak van de crisis is dus erg belangrijk.

Momenteel worden een aantal acties uitgevoerd. Zo wordt een Bomenkrant gemaakt met informatie over o.a. beschikbare regelingen, te nemen maatregelen en adressen voor ondersteuning. Tevens worden interviews opgenomen met ondernemers, stakeholders over hun reactie op de crisis. Ook is een plan gemaakt voor meer regionale afzet van bomen naar gemeenten en provincie en wordt in Greenport Gelderland verband nagedacht over tijdelijke crisiscoördinatie voor het hele cluster.
Dat is van veel belang omdat op iets langere termijn veel onderwerpen om aandacht vragen zoals:
eventuele problemen met afzet en vraaguitval in de herfst, mogelijkheden voor meer regionale verkoop van bomen, ontwikkelen van een programma voor hulp aan individuele ondernemers, nagaan van eventuele effecten van de crisis op de bedrijfsstructuur, onderzoeken van de mogelijkheden voor het versterken van digitale handel en afzet en het versterken van de branding van het Laanboomcluster.

De uitdagingen waar het Laanboomcluster voor staat zijn groot. Daarom is het juist nu van belang om samen naar oplossingen te zoeken en activiteiten op elkaar af te stemmen.

Henk Folkerts
Programma manager Laanboompact

Meer actuele informatie over verschillende lopende initiatieven is te vinden op de website https://www.treecentreopheusden.nl/. 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA