« afbeelding 1 van 1 »
 
Monday 26 July 2021

Glastuinbouw werkt aan groeninpassing en biodiversiteit

Het is inmiddels goed te zien dat de 500 meter lange groenstrook naast de kas van chrysantenkweker Koen Kreling in Zuilichem bloeit. Hiermee draagt hij bij aan de landschappelijke inpassing van zijn bedrijf. De strook is ook onderwerp van onderzoek naar biodiversiteit en de invloed die dat heeft voor de teelt in de kas.

Een bord met de tekst ‘Wij zetten de bloemetjes buiten’ vestigt al een paar maanden aandacht op de groenstrook. Maar voorbijgangers zien vanaf deze week niet alleen het bord en gras, de strook staat nu ook daadwerkelijk in de bloei. Dit moet zorgen voor een aantrekkelijke uitstraling maar ook een bijdrage aan de biodiversiteit in het gebied.
Een groene strook naast een kas kan gevolgen hebben voor de teelten in de kas. Dit heeft te maken met de insecten die door de planten in de groenzone worden aangetrokken. Toch vindt Kreling het van groot belang hieraan mee te werken en te onderzoeken welke planten in de regio passen, een bijdrage leveren aan de biodiversiteit en geen negatieve gevolgen hebben voor de teelt in de kas. ‘Als glastuinbouwbedrijven hebben we veel belang bij draagvlak in de samenleving’, aldus Kreling.

Biodiversiteit
De strook is ook onderwerp van onderzoek naar biodiversiteit en de wisselwerking tussen wat zich in de kas afspeelt, en wereld daarbuiten. De planten in de groenstrook dragen ook bij aan biodiversiteit in de omgeving. En dat geldt ook voor de beestjes die afkomen op de groenstrook. ‘Wat je het liefst zou zien, is dat de beestjes die buiten de kas in de groenstrook actief zijn, een positieve bijdrage leveren aan de druk van plagen in de kas. Bijvoorbeeld doordat insecten in de groenstrook voorkomen dat wantsen en motten de kas binnengaan’, zegt René Corsten, teeltbegeleider chrysant bij Delphy. Maar omdat kennis over de beste combinatie van planten voor een groenzone naast een kas ontbreekt doen we mee met een landelijk onderzoek, waarbij de Wageningen Universiteit het onderzoek uitvoert. ‘Het onderzoek levert kennis op waar we als sector op kunnen inspelen’ onderstreept Kreling.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen
‘De groeiende aandacht voor landschappelijke inpassing en biodiversiteit hoort erbij’, zegt Corsten. ‘Het is onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarom willen ondernemers in de glastuinbouw er best aan meewerken. Mits het op een praktische manier in te vullen is. En daar kan deze groenstrook bij Kreling een goede bijdrage aan leveren.’


 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA